En ny rapport beställd av Google visar att generativ AI kan effektivisera Sveriges offentliga sektor med upp till 25 miljarder kronor årligen – samtidigt som kvaliteten i tjänsterna förbättras och administrativa bördor minskar för företag.
Potential att omforma offentlig förvaltning
Studien The AI Opportunity for eGovernment in Sweden, framtagen av Implement Consulting Group, undersöker hur Sverige kan förverkliga hela potentialen med generativ AI inom tio år – och realisera huvuddelen redan inom fem. Rapporten pekar på att AI kan öka produktiviteten i offentlig sektor med tio procent och förstärka 74 procent av alla yrkesroller, motsvarande cirka 310 000 tjänster.
Eva Fors, Nordenchef på Google Cloud, framhåller att tekniken innebär en unik möjlighet:
– Generativ AI representerar en kraftfull möjlighet att omforma offentlig sektor, förbättra upplevelsen för medborgare, stärka institutionerna och frigöra ekonomisk potential genom att minska den administrativa bördan för företag.
Fem fokusområden kan realisera 80 procent av värdet
Rapporten identifierar fem centrala och integrerade områden inom offentlig sektor där AI-stöd ger störst effekt: ärendehandläggning, reglering, budgetering, interna processer och informationshantering. Genom att börja med lågrisk-uppgifter i intern verksamhet bedöms upp till 5 miljarder kronor kunna frigöras redan på kort sikt, samtidigt som AI-kompetens och förtroende byggs upp för bredare tillämpningar.
Sverige halkar efter – men har förutsättningarna
Trots en tradition av digitalt ledarskap har Sverige de senaste åren tappat mark till länder som Frankrike och Tyskland i internationella index som DESI och Tortoise. Studien lyfter dock att Sverige har unika möjligheter att återta sin position. Exempelvis har Google Cloud nyligen öppnat en svensk molnregion och EU planerar att etablera en AI-fabrik i landet till 2026.
– Sverige har chansen att ta en ledande roll i den ansvarsfulla användningen av generativ AI inom offentlig förvaltning och förverkliga ett värde på 25 miljarder kronor, säger Martin Thelle, partner på Implement Consulting Group.
Fem hinder att övervinna
För att lyckas krävs att flera strukturella hinder adresseras. Studien pekar ut fem nyckelutmaningar:
- Fragmenterat beslutsfattande
- Regulatorisk osäkerhet
- Rädsla för att bryta mot regelverk
- Risk för inlåsning hos enskilda teknikleverantörer
- Otillräcklig användning av molntjänster
Ett särskilt fokus bör ligga på att skapa upphandlingsrutiner som säkerställer interoperabilitet och trygg hantering av AI-lösningar.
Rekommenderar en uppgiftsbaserad strategi
Rapporten föreslår att Sverige tillämpar en uppgiftsbaserad strategi för AI-implementering. Det innebär att inledningsvis fokusera på interna, låg-risk-processer och därefter successivt skala upp till fler verksamhetskritiska områden och tjänster för medborgare. En sådan modell ökar chansen till hållbar utveckling och skapar förtroende i samhället.