Endast 18 procent av svenska företag arbetar cirkulärt med sin IT-utrustning, visar den nya rapporten IT-berget 2025 från 3stepIT. Trots att återbruk och rekonditionering kan sänka kostnaderna med upp till 30 procent, upplever mer än hälften av beslutsfattarna att cirkulära lösningar är dyrare.
Missuppfattningar bromsar omställningen
Rapporten IT-berget 2025, som bygger på svar från över 700 beslutsfattare och drygt 1 000 IT-användare, blottlägger en stor kunskapslucka när det gäller cirkulär IT. Fler än hälften av de tillfrågade beslutsfattarna – 52 procent – tror att det är dyrare att arbeta cirkulärt, en ökning med nio procentenheter sedan 2022.
– Faktum är att cirkulär IT kan minska kostnaderna med upp till 30 procent. Att det fortfarande uppfattas som kostnadsdrivande är ett av de största hindren för en bredare omställning. Med rätt processer kan organisationer både spara pengar, minska klimatpåverkan och stärka datasäkerheten, säger Robert Åholm, Sverigechef på 3stepIT.
Förvaras i flera år – trots högt värdetapp
Rapporten visar att svenska företag i genomsnitt förvarar sin IT-utrustning i över tre år efter att den slutat användas – lika länge som dess hela rekommenderade livscykel. Resultatet är betydande värdeförluster och onödig miljöpåverkan. En återanvänd laptop kan undvika cirka 280 kilo koldioxidekvivalenter och flera ton gruvavfall som annars uppstår vid nyproduktion.
Att utrustning sparas istället för att återbrukas innebär att omkring hälften av dess ursprungliga värde går förlorat. Den uteblivna återvinningen leder också till ökad efterfrågan på nya enheter – en utveckling som motsätter sig hållbarhetsmål.
Brist på rutiner och ansvar
Bara 48 procent av medarbetarna återlämnar sin utrustning direkt efter användning. En av tre som inte gör det uppger att arbetsgivaren aldrig efterfrågat den, och 60 procent anser att det är någon annans ansvar att återlämna utrustningen.
– Trots de dystra siffrorna finns det hopp. Med relativt enkla åtgärder som tydliga återlämningsrutiner, interna utbildningsinsatser och samarbete med IT-leverantörer kan organisationer börja dra nytta av fördelarna. Förutom minskade utsläpp och sänkta kostnader innebär cirkulär IT även ökad kontroll över känsliga data och minskad risk för läckor, säger Robert Åholm.
Om rapporten IT-berget 2025
Undersökningen bakom rapporten genomfördes mellan 31 januari och 27 februari 2025 och omfattade både beslutsfattare och IT-användare i svenska organisationer. Bakom studien står Kantar Media och Mantap Global på uppdrag av 3stepIT.
Syftet med rapporten är att kartlägga kunskap och attityder kring cirkulär IT – en modell där utrustning återanvänds, rekonditioneras och återcirkuleras istället för att kasseras. Det är tredje gången rapporten ges ut.
Om 3stepIT
3stepIT är en nordisk leverantör av tjänster för cirkulär IT, med huvudkontor i Helsingfors. Genom att erbjuda lösningar för inköp, hantering och återanvändning av IT-utrustning hjälper de organisationer att minska elektronikavfall och sänka kostnader. Företaget har över 500 medarbetare, driver tre renoveringscenter i Norden och hanterar över 2,5 miljoner enheter. Sedan 2019 samarbetar de med BNP Paribas under namnet BNP Paribas 3 Step IT.