Ett nytt AI-system som lyssnar på hönors ljud för att upptäcka stress och sjukdomar har beviljats 2,6 miljoner pund i finansiering från brittiska regeringen. Målet: bättre djurvälfärd, effektivare produktion – och billigare ägg.
Ett banbrytande projekt i Storbritannien ska revolutionera äggindustrin med hjälp av artificiell intelligens. Systemet Flockwise, utvecklat av Oxford-baserade FAI Farms i samarbete med The Lakes Free Range Egg Company och Newcastle University, kombinerar sensorer och ljudanalys för att ge bönder bättre insyn i hönsflockarnas hälsa.
Med hjälp av mikrofoner och annan teknik kan systemet identifiera ljud som tyder på att fåglarna är stressade eller mår dåligt. När sådana signaler uppstår skickas varningar till bonden, vilket gör att insatser kan sättas in snabbt.
En investering i djurvälfärd och klimatet
Projektet finansieras av Storbritanniens jordbruksdepartement, Defra, som hoppas att det treåriga försöket ska höja djurvälfärden på landets äggproduktionsgårdar och samtidigt förbättra lönsamheten.
– Regeringens stöd till banbrytande teknik gör verklig skillnad för brittiska bönder och ökar deras vinster, säger miljöministern Steve Reed i ett uttalande.
Utöver hälsoövervakningen samlar BirdBox-systemet också in data om foderåtgång, temperatur och äggkvalitet – vilket ger en helhetsbild av flockens välmående och produktion.
Kan öka produktionen med miljarder
Om tekniken skulle rullas ut i hela landet bedömer Defra att brittiska höns skulle kunna lägga upp till 1,7 miljarder fler ägg per år. Det skulle innebära upp till 280 miljoner pund i ökade inkomster för brittiska äggbönder.
Dessutom påpekar Defra att höns som lever längre – tack vare bättre hälsa – också har ett mindre klimatavtryck, vilket gör satsningen gynnsam även ur ett miljöperspektiv.
AI som lyssnar i hönshuset
Teknologin är ett exempel på hur precisionsjordbruket fortsätter att utvecklas. BirdBox använder både så kallade “Sensor Stalks”, som övervakar miljön i hönshuset, och vägningsceller i foderbehållare. Kombinationen av realtidsdata och AI-baserad analys gör det möjligt att snabbt upptäcka förändringar i beteende eller miljö.
– Det här är inte bara ett sätt att höja produktiviteten, utan också ett sätt att säkerställa att våra frukostägg fortsätter vara lokalt producerade, säger vetenskapsministern Peter Kyle.
En “cracking” idé
Flockwise-projektet är ett tydligt exempel på hur AI kan användas för att stärka både lantbrukets ekonomi och hållbarhetsarbete. Från regeringshåll hoppas man nu att system som BirdBox blir standard i framtidens äggproduktion.
– Det här är vad jag kallar en ”cracking” användning av teknik, avslutar Peter Kyle med ett leende.