Trots en värld i snabb förändring har de professionella utmaningarna, konstigt nog, förblivit mer eller mindre desamma de senaste åren. Detta gäller också för ekonomiavdelningar. Bristen på realtidsdata och många ineffektiva, manuella processer gör det svårt för organisationer inom finansbranschen att reagera adekvat på förändringar på marknaden. Men de senaste kriserna erbjuder också många möjligheter för dem som väljer att satsa på digitalisering och automatisering.
”Never waste a good crisis” är ett uttryck som verkar tillämpas i förvånansvärt liten grad av chefer och ledare inom finansbranschen som dragits med flera utmaningar de senaste åren. Ineffektiva system, brist på realtidsdata, manuella processer och en hel del felaktigheter gör det svårt, för att inte säga omöjligt, för CFO:er att löpande rapportera på begäran. Ändå är rapportering avgörande för att organisationer och företag ska kunna fatta rätt beslut i rätt tid. Detta gör det onekligen svårt för CFO:er att informera och vägleda sina organisationer i en snabbt föränderlig värld.
Flertalet av de utmaningar företag och ekonomiavdelningar står inför idag kräver andra tillvägagångssätt än vad som tidigare använts. Trots detta använder sig många företag av samma metoder som alltid. För att denna typ av utmaningar inte ska kvarstå i framtiden, behöver företag och organisationer uppdatera både sin teknologi och sitt tankesätt.
Ökad flexibilitet för ökad kreativitet
Ett exempel på ett av de framsteg många faktiskt har upplevt är de förbättringar som gjorts vad gäller flexibel budgetering på bekostnad av årliga förbestämda budgetar, en utveckling som mer eller mindre blivit normen sedan pandemin. Genom att anpassa projektbudgetar till flertalet möjliga aktivitetsscenarion kan företag inom finansbranschen förutse de effekter förändringar gällande en viss typ av aktivitet har på intäkter och utgifter. En annan relativ ny företeelse är den växande betydelsen av ESG-rapportering som kräver data från hela organisationen för att kunna rapportera om sociala och miljömässiga effekter. Att utnyttja data som rör jämlikhet, inkludering och mångfald kan göra organisationer mer kreativa, innovativa och lönsamma. Engagerade och produktiva medarbetare samt lägre personalomsättning är avgörande för att ett företag ska kunna nå sitt strategiska mål.
Dessa förändringar kräver dock tillgång till realtidsdata och en uppdaterad teknologisk grund – något som förvisso innebär investeringar, men det är investeringar som kommer att ge organisationer den flexibilitet de behöver inom den närmsta framtiden. Satsningar på molnlösningar som naturligt omfamnar artificiell intelligens och maskininlärning har tidigare visat sig vara en av huvudprioriteringarna för framåtblickande ekonomiteam.
Nödvändiga färdigheter för bättre samarbete
Inom en agil organisation behöver CFO:n av naturliga skäl betydligt mer datainsikt än tidigare. Följaktligen blir analytiskt tänkande och en stark, grundläggande teknisk bas nödvändiga färdigheter för såväl CFO:er som deras team, något som också för ekonomi- och IT-team närmare varandra. Denna typ av samarbete, där CFO:n har insett vikten av god datahantering och samarbete är något som kännetecknar flertalet framgångsrika företag.
Mer kraft på automatisering
För att säkerställa smidig samverkan mellan företagets ekonomi- och IT- avdelning bör ännu mer kraft läggas på automatisering. Genom att automatisera datainsamling med molnbaserad programvara kan företag spara otaliga timmar genom att eliminera manuella processer och fel som uppstår på grund av felaktigt registrerad data.
En tydlig visualisering av denna typ av rapportdata kan också leda till snabbare åtgärder. Genom realtidsinsyn får operativa chefer och verkställande direktörer direkt tillgång till vad som händer i företaget, illustrerat på ett visuellt och begripligt sätt. Tillgängligheten till denna data möjliggör snabbare rapportering som i sin tur fungerar som vägledning för CFO:er att snabbt kunna ge rätt råd till VD:n.
Vända kriser till möjligheter
Digitalisering och automatisering gör det möjligt för organisationer att vända kriser till möjligheter. Organisationer som gör väl genomtänkta investeringar inom dessa områden kan bygga hållbar motståndskraft samt få en betydande konkurrensfördel.
Sammanfattningsvis – med rätt teknisk infrastruktur kan organisationer möta framtiden på ett sätt som gör att de snabbt kan anpassa sig till förändrade situationer, något som är nödvändigt för fortsatt tillväxt.
Karin Hagman, VP Nordics, Workday