Överdriven användning av mobiltelefoner och sociala medier riskerar att skapa en generation utan förmåga att fokusera – något som kan få allvarliga konsekvenser för både arbetsliv och relationer. Det menar Jonathan Haidt, professor i socialpsykologi vid New York University.
I ett samtal med Oprah Winfrey varnar Haidt för vad han beskriver som en pågående kris bland unga som växer upp med mobiltelefonen som ständig följeslagare. Enligt honom kan dagligt mobilanvändande på upp till tio timmar före 25 års ålder orsaka permanenta förändringar i hjärnans utveckling – särskilt i pannloben, som är central för koncentration och beslutsfattande.
– Om du använder mobilen upp till tio timmar om dagen fram till du fyller 25, kan skadan bli bestående. Den delen av hjärnan förändras radikalt fram till dess, säger Haidt i podcasten.
Fokus krävs för att lyckas i livet
Han förklarar att det i synnerhet är sociala medier som skapar problem genom att ständigt bryta användarens uppmärksamhet. Det gör det svårt att koncentrera sig, vilket i sin tur påverkar allt från relationer till förmågan att klara ett arbete.
– Människor utan fokus får svårare att behålla ett jobb eller bygga relationer. Tror du att en arbetsgivare vill anställa någon som inte kan koncentrera sig på sina uppgifter, frågar Haidt retoriskt.
Forskning visar också att överdriven mobilanvändning i barndom och tonårstid kan påverka både den psykiska och fysiska utvecklingen negativt.
Hjärnans återhämtning kräver stöd
För den som upplever svårigheter att koncentrera sig och misstänker att mobilanvändning är en del av problemet rekommenderar Haidt att minska skärmtiden – helst tillsammans med andra i samma situation. Han menar att återhämtningen går lättare om flera gör det tillsammans.
Ett konkret förslag han ger är att helt avstå från appar i en månad, för att bryta vanan.
– När du får impulsen att plocka upp mobilen, tänk istället: vad kan jag göra nu? Läs en bok, skriv dagbok, titta på en film du inte sett, eller gå ut. Avsluta det du gör innan du går vidare till nästa, säger Haidt.
Musik kan hjälpa koncentrationen
Även musik kan vara ett sätt att stärka fokus, menar Srini Pillay, psykiater vid Harvard. Han hänvisar till forskning som visar att musik kan minska kroppens nivåer av stresshormonet kortisol – vilket i sin tur gör det lättare att koncentrera sig under längre tid.
Hans råd är att välja musik som lyfter snarare än tynger.
– Undvik musik som gör dig ledsen eller dyster. Den kan försämra din arbetsförmåga, säger han till CNBC.