En ny kartläggning från Medieakademin och Mynewsdesk avslöjar vilka företag som lyckas bäst med att engagera svenskar på sociala medier – och det är inte alltid de största som vinner. Med hjälp av tävlingar, liveshopping och vardagsdokumentärer har mindre företag lyckats bygga stark närvaro på plattformar som TikTok, Facebook och Youtube.
Influencerföretag och lokalt engagemang tar över
Kartläggningen, som bygger på data från Maktbarometern, visar att stora företag ofta satsar på köpt räckvidd snarare än organiskt engagemang. Det har öppnat dörren för mindre, ofta superlokala företag att ta plats på topplistorna. Exempelvis återfinns Merchsweden, Gårdsjö Älgpark och Zouma bland de mest engagerande företagskontona i Sverige.
Sneakersföretaget Merchsweden har vuxit ur ett UF-projekt i Västerås till en digital succé, där ägaren själv skapat innehåll och engagemang genom att vara ansiktet utåt. Även dryckesvarumärket Zouma har använt liknande taktik, med stort fokus på Youtube Shorts och personligt innehåll.
Tävlingar och bokningsrobotar driver lokalt engagemang
Facebook är fortfarande den mest använda plattformen bland företag, men det är lokala Ica-butiker och små detaljhandlare som skapar mest interaktion. Hela tio procent av de 150 mest engagerande företagskontona är Ica-butiker. Deras framgång bygger ofta på systematiska tävlingar och möjligheten för kunder att boka produkter direkt i kommentarsfälten.
Samtidigt utnyttjar modebutiker som Love Forever liveshopping för att visa upp plagg som kunder kan “tinga” i realtid, vilket skapar direktkontakt och försäljning genom sociala medier.
Företagsvardag blir egen reality-tv
Ett annat vinnande koncept är att omvandla företagsvardagen till innehåll. Företag som Grufman Bil, Svanströms El & VVS och Gårdsjö Älgpark dokumenterar sin verksamhet som små dokusåpor. Med kamerateam i släptåg under bilreparationer eller älgincidenter, bjuds följarna in i företagets vardag.
TikTok ger störst genomslag
Trots Facebooks dominans är det TikTok som ger störst synlighet. Bland TikToks 500 mäktigaste konton är åtta procent företag – jämfört med fem procent på Facebook och två procent på Instagram. Här belönas de företag som har en tydlig berättelse, som parfymföretaget Essnce eller organisationen Ungdomskraft.
Inom kategorierna mat, mode och inredning har företagen enklare att bygga inflytande. Men även nischade branscher som motor, djur och resor återfinns högt upp i listan. Plattformen X (tidigare Twitter) domineras dock fortsatt av företag inom finans, gaming och teknik.
En ny mediedynamik tar form
– Nästan alla stora företag prioriterar sociala medier, men de verkar ha gett upp idén om att skapa engagemang och satsar istället på köpt räckvidd. Det öppnar upp för helt nya och mindre aktörer att lyckas – och ta marknadsandelar, säger Emanuel Karlsten, ordförande för Medieakademin.
Adam Karseland, PR-chef på Mynewsdesk, betonar att det inte längre bara handlar om stora marknadsbudgetar.
– Det handlar om att vara relevant, äkta och närvarande. Den här kartläggningen visar att företag som lyckas engagerar sina följare genom autenticitet och kreativt innehåll.
Om Maktbarometern: Företag
Kartläggningen är ett samarbete mellan Medieakademin och Mynewsdesk, och bygger på samma datamodell som Maktbarometern – ett årligt initiativ för att mäta digital påverkan i Sverige.