Dagens Teknik
Inga träffar
Se alla resultat
  • Logga in
  • Nyheter
  • Världen
  • Debatt
  • Ekonomi
  • Företagande
  • Livsstil
  • Kultur
  • Politik
  • Tech
  • Appar
  • Kontakt
  • Nyheter
  • Världen
  • Debatt
  • Ekonomi
  • Företagande
  • Livsstil
  • Kultur
  • Politik
  • Tech
  • Appar
  • Kontakt
Inga träffar
Se alla resultat
Dagens Teknik
Inga träffar
Se alla resultat

3D-printing ska utveckla veganska alternativ för fisk- och skaldjur

Redaktionen, Dagens Teknik Av Redaktionen, Dagens Teknik
14 oktober, 2022

Unikt samarbete mellan två företag ska utveckla veganska fisk-och skaldjursalternstiv med hjälp av 3D-printing och mykoprotein.

Intresset för faktiska alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenter, men de mest eftertraktade produkterna som hela biffar och fiskfiléer är fortfarande långt ifrån enkla att producera. Den mest lovande teknologin för att skapa dessa högvärdesprodukter anses vara 3D-printing.

Ingredienser som mykoprotein är på grund av sin naturligt fibrösa textur av stort intresse för produktion av hela styckdetaljer och filéer, men den fibrösa strukturen kan dock vara utmanande för processmetoder som 3D-printing.

Därför har nu har svenska Mycorena, pionjärer inom mykoproteinteknologi, och österrikiska Revo Foods, pionjärer inom 3D-printing av livsmedel, startat ett forskningssamarbete. Målet med samarbetet är att utforska möjligheterna av att använda Mycorenas unika mykoprotein, speciellt anpassat för ökad lämplighet för 3D-printing, med särskilt fokus på att utveckla veganska alternativ för fisk- och skaldjur.

Nytt segment med realistiska köttsubstitut

Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper med de obegränsade formningsmöjligheterna hos 3D-printing är det möjligt att utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut. Målet är att markant minska glappet mellan animaliska och icke-animaliska produkter för att i större utsträckning möjliggöra övergången till konsumtion av köttalternativ.

Precis som Mycorenas flaggskeppsprodukt Promyc så kommer det utskrivbara mykoproteinet ha en mjukt fibrös textur, ljus färg och neutral smak. Det gör mykoingrediensen till ett utmärkt alternativ för köttanaloger, och särskilt fisk- och skaldjursalternativ.

‘Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder,’ säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena.

Har redan skapat lax- och tonfiskalternativ

Revo Foods är ett österrikiskt företag inom livsmedelsbranschen som utvecklar nya processtekniker, bland annat 3D-printing, för högkvalitativa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Några av företagets första produkter inkluderar lax- och tonfiskalternativ som redan säljs i över 3000 butiker runt om Europa, vilket gör Revo Foods till en av marknadsledarna inom växtbaserade fisk- och skaldjursalternativ.

Det innebär också att Revo Foods är en idealisk partner för Mycorena att ta sina innovationer till marknaden fortast möjligt. I ett projektsamarbete kommer Revo Foods och Mycorena undersöka möjligheterna att använda mykoprotein för att utveckla nya fisk- och skaldjursalternativ genom 3D-printing. 

‘Mykoprotein är en väldigt intressant ingrediens för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ, vi har dock varit begränsade i vår användning av det i vår 3D-printingprocess på grund av det fibrösa beteendets påverkan. I vårt nya samarbete med Mycorena ser vi stor potential i att utveckla det utskrivbara mykoproteinet ytterligare och därmed lyfta både kött- och fiskalternativ till en ny kvalitetsnivå, vilket behövs för att konsumenter i stor skala ska vara intresserade,’ säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods. 

Jämfört med mer traditionella produktionsmetoder som formsprutning eller extrudering så har 3D-printing överlägsna fördelar i att kunna skapa komplexa produkter med mycket mer realistiska sensoriska egenskaper och bättre munkänsla. Vidare eliminerar det behovet av kostsamma verktyg och kan minska både behov av lagringsutrymme och tidsåtgång genom möjligheten att producera vid behov istället för i parti.

En vanlig begränsning av tekniken är kopplad till materialutbud eftersom 3D-skrivare ofta bara kan skriva ut massor eller blandningar med viss konsistens. Möjligheten att tillverka printade produkter med fibrös textur gör därför Mycorenas nya ingrediens till ett extremt lovande material för livsmedelsproducenter. 

‘Vi är väldigt glada att äntligen kunna presentera vårt samarbete med Revo Foods. Vi tror att vi kan skapa några riktigt unika produkter tillsammans som kommer göra det enkelt för konsumenter att njuta av fantastiskt goda fisk- och skaldjursprodukter på ett hållbart och nyttigt sätt,’ säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Både 3D-printing som teknik och mykoprotein som material är heta trender inom FoodTech. Kombinationen av de båda är ett helt nytt utvecklingsområde som ännu väntar på att utforskas ordentligt.

Tags: MycorenaRevo Foods
DelningarTweetPin
Redaktionen, Dagens Teknik

Redaktionen, Dagens Teknik

Dagens Teknik är en svensk nyhetsportal med fokus på teknik, ekonomi, företagande och entreprenörskap. Vi ger dig de senaste nyheterna från Sverige och omvärlden.

Relaterade nyheter

Grundarna till Carswipe
Livsstil

Carswipe utmanar bilbranschen – erbjuder ny tjänst för säkra bilaffärer

22 mars, 2023
Hur fungerar Tinder?
Hälsa

Hur fungerar Tinder?

10 mars, 2023
Joystick
Livsstil

Tekniska innovationer som gynnat spelindustrin

3 mars, 2023
Gaming tangentbord
Livsstil

Tekniken bakom casino utan konto

2 mars, 2023
Gammal kvinna med mobiltelefon
Livsstil

MMS-meddelanden populära bland 75+

17 februari, 2023
Gaming tangentbord
Livsstil

Hur modern teknik har omvandlat pokervärlden

17 januari, 2023

Annons

Köpa urval till kampanjer

Dagens Innvation Tekniknyheter

SEO byrå Stockholm

Populära nyheter

  • Bästa bank för företag – Här är vår topplista

    Bästa bank för företag – Här är vår topplista

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Vem ringde? Så tar du reda på vem som ringde

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Revolut-användare uppmanas fylla i skatteinformation

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Zimpler i mobilen: Hur bra fungerar det egentligen?

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
  • Hur gör man en skärmdump?

    0 delningar
    Delningar 0 Tweet 0
Dagens Teknik

Dagens Teknik är en nyhetsportal om teknik och startups. Vi skriver om digitaliseringen och berättar om aktörer som förändrar näringslivet i Sverige och omvärlden.

Senaste nyheterna

  • Uppdatera Android – så gör du
  • Storbritannien satsar på solenergi i rymden
  • Telia och Region Stockholm samarbetar i banbrytande 5G-projekt

Kategorier

  • Appar
  • Debatt
  • Ekonomi
  • Företagande
  • Hälsa
  • Kultur
  • Livsstil
  • Politik
  • Pressmeddelanden
  • Resor
  • Tech
  • Världen

Redaktionell kontakt

För tips, pressmeddelanden eller annonsering kontakta oss på: redaktion@dagensteknik.se

© 2023 DagensTeknik.se. Alla rättigheter reserverade

Inga träffar
Se alla resultat
  • Alla nyheter
  • Företagande
  • Kultur
  • Ekonomi
  • Livsstil
  • Hälsa
  • Resor
  • Debatt
  • Politik
  • Tech
  • Appar
  • Världen
  • Kontakt

© 2023 DagensTeknik.se. Alla rättigheter reserverade

Logga in på Dagens Teknik

Logga in på ditt användarkonto för att hantera prenumerationer.

Glömt lösenordet?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Logga in

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av Dagens Teknik. Du kan läsa mer om vilka cookies som används och hur du kan stänga av dessa i inställningarna.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Dagens Teknik
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.