Stockholm, en av Europas främsta miljöstäder, har gjort klimat- och miljömässig hållbarhet till en integrerad del av alla verksamheter. Staden, som en gång var känd för sitt förorenade vatten, har genomgått en betydande förvandling. Idag är Stockholm en av världens renaste huvudstäder, med ett väl utbyggt fjärrvärmenät som har minskat luftföroreningar avsevärt. Stadens miljöarbete har lockat upp för en ny sorts turism, där man också erbjuder hållbarhetsupplevelser för utländska såväl som inhemska besökare.
Stockholm: En ledande klimatstad
Sedan 1990 har Stockholm halverat sina utsläpp av växthusgaser, trots en betydande befolkningsökning. Denna framgång är resultatet av decennier av strategiskt arbete för att minska stadens påverkan på klimat och miljö. Ett bevis på detta är att Stockholm blev Europas första miljöhuvudstad 2010.
Ambitiösa miljö- och klimatmål
Stockholm har ambitiösa miljö- och klimatmål. Stadens miljöprogram för perioden 2020-2023 innehåller mål inom områden som klimatpåverkan, klimatanpassning, resurshushållning och cirkulärekonomi, biologisk mångfald samt skadliga utsläpp och emissioner. Dessutom har staden en klimathandlingsplan som anger hur staden ska nå sina ambitiösa klimatmål, inklusive att bli ett fossilfritt och klimatpositivt Stockholm 2040.
Hållbar energianvändning och transporter
Stockholm strävar efter att använda förnybar och återvunnen energi, samt att främja klimatsmarta transportalternativ. Staden har också en framkomlighetsstrategi för att öka gång-, cykel- och kollektivtrafiken för att minska trängsel och klimat- och miljöpåverkan.
Anpassning till ett förändrat klimat
Förutom att minska klimatpåverkan är det lika viktigt att anpassa staden till de klimatförändringar som sker. Stockholm arbetar aktivt för att kunna hantera potentiella klimatrelaterade utmaningar, såsom höga vattennivåer, långvariga värmeböljor eller plötsliga skyfall.
Framtida ambitioner
I Stockholms stads budget för 2023 höjdes ambitionerna ytterligare. Genom minskade utsläpp och ökad koldioxidinlagring ska Stockholm vara klimatpositivt 2030. Stockholms stad som organisation ska vara helt fossilfri senast 2030 och Stockholm ska vara helt fossilfritt senast 2040.